Donderdag werden in het gemeenschapscentrum De Volle Vaart de resultaten voorgesteld van het ouderenbehoeftenonderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van het OCMW van Grobbendonk in samenwerking met het gemeentebestuur van Grobbendonk en de Afdeling Agogiek van de Vrije Universiteit Brussel.

In aanwezigheid van schepen van senioren, Greet van de Peer, OCMW-voorzitter Els Beullens en de burgemeester van Grobbendonk, Herman Cambré, werden de resultaten van het onderzoek voor Grobbendonk overzichtelijk voorgesteld door prof. De Donder.

Uit de resultaten blijkt dat de ouderen en de dienstverlening voor ouderen in Grobbendonk over het algemeen goed scoren. In vergelijking met andere ouderen in Vlaanderen, beschikt Grobbendonk relatief gezien over een iets jongere en gezondere ouderenpopulatie. Verder geven de resultaten aan dat de oudere Grobbendonkenaren een meer dan gemiddelde buurtbetrokkenheid tonen en dat vooral minderbegoede 80-plussers vaak nog in onaangepaste woningen wonen.

 Uit de cijfers blijkt tevens dat ouderen die aangeven dat ze zich regelmatig eenzaam voelen, een veel beperkter netwerk hebben. Het onderzoek toont ook aan dat, waar de  relatie tussen eenzaam zijn en inkomen duidelijk zichtbaar is, er dan weer geen verband te zien is tussen leeftijd en eenzaamheid.

Wat betreft de activiteitsgraad scoort Grobbendonk vrij goed. Er is een duidelijk verband tussen activiteitsgraad en inkomen en leeftijd: hoe ouder men is en hoe lager het inkomen, hoe minder de senior nog deelneemt aan culturele en sociale activiteiten. Op het vlak van participatie aan het verenigingsleven - en meer in het bijzonder aan ouderenorganisaties (lidmaatschap) - scoort Grobbendonk vrij slecht. De oorzaken die hiervoor door de ouderen worden gegeven zijn organisatorische belemmeringen, inkomen en (mindere) gezondheid.

Na de uiteenzetting van prof. De Donder gaven Wilfried Celis en Andrea Leppens, voorzitter en ondervoorzitter van de seniorenadviesraad van Grobbendonk, nog een korte uiteenzetting over de opdracht van de seniorenadviesraad en een verduidelijking over de opstart van verschillende werkgroepen die, vertrekkend vanuit de resultaten van het onderzoek,  adviezen zullen opstellen ter ondersteuning van het toekomstig ouderenbeleid in Grobbendonk.